2013. október 30., szerda

Olympia a kurtizán

Manet Olympia című festménye azok közé tartozik, amin mi is szerepelünk. Itt csak közvetve, de szerepelünk, hiszen mi vagyunk a látogatók.
De nem CSAK látogatók vagyunk, hiszen Olympia lakásán járunk. Mi hoztuk azt a nagy csokor virágot is, amit a szolgáló épp most mutat meg úrnőjének!
Tehát a kegyeit szeretnénk elnyerni a kurtizánnak. Vagy divatból, vagy társadalmi elvárásból, vagy mert vágyunk rá... Olympiát nem érdekli a nemünk! Ő most azt latolgatja magában, miközben áthatóan néz minket, mi okból kezdjen velünk viszonyt!
Mennyi pénzünk van? Meddig tart ki? Hajlandóak lennénk-e az utolsó fillérünket is neki adni, sőt adósságba verni magunkat az ő közelségéért? Milyen magasan állunk a társadalmi ranglétrán? Vagyunk-e legalább kellemes partner számára?
Tehát, aki látta ezt a festményt anno a kiállításon, vagy manapság, az nem mondhatja, hogy nem járt kurtizánnál!!! Mert épp most ajánlkozott fel!
(Olympia lehetne akár Vénusz is, csakhogy Vénuszt nem festik meg ékszerekkel és lábán papuccsal!)
(A kép jobb sarkában lévő fekete macska miben létét a kritikusok nem értik... talán a mi látványunktól riadt a macska tartása... :) )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése